Aangereden als voetganger

Voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. U loopt onbeschermd op straat, waar het druk is met fietsers en auto’s. Automobilisten zijn beschermd door hun auto, een aanrijding met een voetganger zal hen doorgaans niet veel schade opleveren. Een voetganger loopt al snel letselschade op bij een botsing met een auto, scooter of bus en vaak ook ernstige letselschade. Wie is aansprakelijk voor de schade bij een aanrijding als voetganger? De wet heeft extra bescherming geregeld voor voetgangers, zodat zij altijd recht hebben op schadevergoeding.

Heeft u vragen over een aanrijding als voetganger of heeft u hulp nodig bij het claimen van letselschade? Neem contact op met een gespecialiseerde letselschade jurist voor vrijblijvend advies en deskundige juridische hulp.

Voetgangers: Kwetsbare verkeersdeelnemers

Voetgangers zijn net als fietsers door de wetgever in de categorie kwetsbare verkeersdeelnemers geplaatst. Deze groep heeft recht op extra bescherming en die bestaat uit het toekennen van een schadevergoeding van minimaal 50% van de kosten van een aanrijding, ongeacht de schuldvraag. Deze schadevergoeding moet worden betaald door degene die de voetganger heeft aangereden. Het gaat hier wel om een aanrijding door een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, vrachtwagen, bus, scooter of vuilniswagen.

Deze 50% regeling houdt dus in dat een voetganger altijd, ongeacht de toedracht van het ongeval, recht heeft op vergoeding van minimaal 50% van zijn of haar totale letselschade. Bent u door een gemotoriseerd voertuig aangereden terwijl u op straat liep, dan krijgt u dus in elk geval 50% van uw schade vergoed en meestal meer.

Hoeveel schadevergoeding bij aanrijding als voetganger?

U heeft dus in elk geval recht op 50% schadevergoeding van al uw kosten, maar dit percentage loopt al snel op naar een maximale vergoeding van 100%. Heeft u zelf helemaal geen schuld aan het ongeval? Dan heeft u recht op 100% vergoeding van al uw letselschade. Heeft u zelf deels schuld, bijvoorbeeld doordat u door rood liep, dan kan het percentage op bijvoorbeeld 75% worden vastgesteld. U krijgt dan 75% van uw schade vergoed. Een letselschade jurist kan voor u berekenen op hoeveel schadevergoeding u recht heeft.

Kinderen in het verkeer

Kinderen nemen eveneens een aparte plek in binnen het verkeersrecht. Een kind tot 14 jaar heeft altijd recht op volledige, dus 100% schadevergoeding. Kinderen zijn speels en letten nog niet goed op in het verkeer. Andere verkeersdeelnemers moeten hier alert op zijn en daar rekening mee houden. Ontstaat een aanrijding met een kind jonger dan 14 jaar, dan moet de andere partij altijd 100% schadevergoeding betalen.

Wat moet ik doen na aanrijding als voetganger?

Als u bent aangereden terwijl u op straat liep, dan kunt u het beste direct zorgen voor gespecialiseerde rechtshulp. Een letselschade jurist met het keurmerk van het Register Letselschade is ervaren in het claimen van letselschade en werkt volgens vastgestelde regels.

U moet alle kosten die u maakt goed bijhouden en alle bonnetjes en facturen bewaren. Uw letselschade jurist komt bij u thuis voor een intakegesprek en zal u informeren hoe precies te handelen. Daarna zal hij de wederpartij aansprakelijk stellen en onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding die u krijgt. U hoeft zelf niets te doen, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Zorg dat u de beste juridische hulp krijgt, want de wederpartij zal meestal ook goede juridische bijstand hebben. Een automobilist is verplicht verzekerd en de schadeclaim zal daarom worden behandeld door een schade expert die bij zijn of haar verzekeringsmaatschappij in dienst is.

Wat kost bijstand van een letselschade jurist

Misschien maakt u zich druk om de kosten van een letselschade jurist, maar dit is niet nodig. De aansprakelijke partij moet al uw kosten vergoeden en daar hoort ook uw juridische hulp bij.

De kosten van uw letselschade jurist worden meegenomen in de berekening van de hoogte van uw claim en daarom kunt u kosteloos gebruik maken van juridische hulp. Aarzel daarom niet en neem vandaag nog contact op met onze letselschade specialisten na een aanrijding als voetganger.

Welke schadeposten claimen na aanrijding voetganger?

U heeft recht op vergoeding van alle kosten. Uw letselschade jurist zal u daarover informeren. Denk aan de volgende kosten: Vervoerskosten naar het ziekenhuis, kosten van herstellen of vervangen van kleding en dergelijke, niet-vergoede medische kosten, kosten van oppas voor kinderen, huishoudelijke hulp en gederfde inkomsten. Vooral in het geval van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid kan de schadeclaim flink oplopen.