Auto-ongeluk, wat te doen?

Als u betrokken bent bij een auto-ongeluk dan wilt u weten hoe u precies moet handelen. Wat moet u doen direct na het auto-ongeluk en wat volgt er verder allemaal nog met betrekking tot de afwikkeling van de schade?

Vragen over de aansprakelijkheid, claimen van schade aan uw auto en claimen van letselschade zijn niet eenvoudig te beantwoorden. Of u een schadevergoeding krijgt en hoe hoog de uitkering zal zijn hangt af van allerlei factoren.

Wilt u hulp bij het afwikkelen van letselschade na een auto-ongeluk en hulp bij het aansprakelijk stellen, neem dan een professionele letselschaderegelaar in de arm. Een letselschade jurist kan u helpen bij de afwikkeling van letselschade en heeft alle benodigde kennis in huis.

Auto-ongeluk, wat te doen direct na het ongeval?

De veiligheid van uzelf en anderen staat voorop als het om een auto-ongeluk gaat. Zorg dat u uzelf in veiligheid brengt en zorg voor eventuele passagiers. Vindt het ongeval plaats op de snelweg ga dan achter de vangrail staan. Natuurlijk moet u 112 bellen als er gewonden zijn zodat er een ambulance kan komen. De politie moet worden gewaarschuwd indien een van de betrokkenen letsel heeft opgelopen of als er sprake is van ernstige blikschade.

U moet er ook voor zorgen dat andere verkeersdeelnemers geen gevaar lopen op nog meer ongelukken. Zet een gevaren driehoek neer, of zet uw auto aan de kant. Dit laatste moet u alleen doen als het om een relatief licht auto-ongeluk gaat. Door het verplaatsen van uw auto is de oorspronkelijke situatie van vlak na het ongeluk niet meer zichtbaar. Maak daarom voordat u uw auto verplaatst foto’s van de situatie. Waar ligt glas, waar zijn remsporen te zien en dergelijke.

Verzamelen van bewijzen auto-ongeluk

Het is verstandig zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Maak foto’s van de situatie en als u dit niet zelf kunt doen vraag het dan aan omstanders. De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een mobiele telefoon waarmee gefotografeerd kan worden. Vraag omstanders naar hun naam en adres en noteer deze. Getuigen kunnen in een later stadium van grote waarde zijn als het aankomt op het bewijzen van uw onschuld aan het auto-ongeluk.

Schadeformulier na auto-ongeluk

Als automobilist heeft u waarschijnlijk een Europees Schadeformulier bij u. Heeft u dit niet en ook de andere partij heeft geen formulier dan kunt u het formulier ook online invullen op een mobiele telefoon. Beide partijen vullen een deel van het formulier in, met vragen over de omstandigheden van het auto-ongeluk, wie men schuldig acht en er wordt gevraagd om een situatie tekening.

Beide partijen ondertekenen het formulier. Ontstaat er discussie of onenigheid, bel dan de politie zodat een proces-verbaal na het auto-ongeluk kan worden opgemaakt.

Naar de dokter na auto-ongeluk

Misschien vallen de gevolgen van het auto-ongeluk in eerste instantie mee. U bent geschrokken, heeft wat blauwe plekken en wat wondjes maar het lijkt niet ernstig te zijn. Vergis u niet, ook letsel dat aanvankelijk niet ernstig lijkt, kan later voor heel wat problemen zorgen.

Een bekend letsel na een auto-ongeluk waarbij u van achter bent aangereden, is de zogenaamde whiplash. Een whiplash ontstaat doordat uw nek een onverwachte harde klap krijgt te verwerken. Wellicht heeft u niet direct pijn maar een whiplash kan voor veel pijn en ongemak zorgen met ook financiële gevolgen omdat u niet meer of minder kunt werken.

Laat u daarom onderzoeken door een arts, zo snel mogelijk na het auto-ongeluk. Laat vaststellen wat uw letsel precies inhoudt want ook bijvoorbeeld inwendige kneuzingen of bloedingen laten zich niet direct zien of zelfs voelen.

Aansprakelijk stellen en letselschade claimen

Als u het slachtoffer bent van een auto-ongeluk en u bent aangereden door iemand anders, dan wilt u alle schade vergoed hebben die uit het ongeval voortkomt. Dit betreft niet alleen de schade aan uw auto maar ook de kosten die u geeft door uw letsel. Letselschade kan veel kosten met zich meebrengen en zeker als u enige tijd niet kunt werken of blijvend arbeidsongeschikt raakt, kan het bedrag aan kosten hoog oplopen.

Zorg dat u krijgt waar u recht op heeft: Vergoeding van álle schade. Dit betekent ook vergoeding van uw extra oppas voor de kinderen, extra vervoerskosten en kosten van juridische bijstand. U kunt dus rustig een letselschade jurist inschakelen want zijn of haar kosten worden meegenomen in de definitieve berekening van de schadevergoeding die u krijgt.