Auto van achteren aangereden

U staat rustig te wachten voor een stoplicht of zebrapad en volkomen onverwacht wordt u van achteren aangereden door een auto. Een aanrijding van achteren kan veel schade tot gevolg hebben. Die schade hoeft niet alleen te bestaan uit blikschade maar kan ook letselschade inhouden. Als u door een auto van achteren aangereden wordt, dan kan dat bijvoorbeeld een whiplash tot gevolg hebben. De gevolgen van een whiplash kunnen behoorlijk ernstig zijn en klachten als pijn en duizeligheid geven. Degene die tegen u is aangereden, is aansprakelijk voor de schade die u als gevolg van de aanrijding heeft opgelopen.

Wilt u hulp bij het berekenen en claimen van letselschade nadat u door een auto van achteren aangereden bent? Schakel een deskundige letselschade jurist in en zorg dat u de maximale schadevergoeding krijgt.

Wie is aansprakelijk bij aanrijding van achteren?

In de wet is bepaald dat automobilisten voldoende afstand moeten houden tot degene die voor hen rijdt. Voldoende afstand betekent dat de automobilist genoeg tijd heeft om te stoppen als dit onverwacht nodig is. Een aanrijding van achteren betekent dus dat er niet voldoende afstand is gehouden en daardoor is degene die van achter tegen u is opgereden aansprakelijk is voor alle kosten. Zorg dat u beschikt over bewijsmateriaal van de botsing door foto’s te maken van de auto’s en de gevolgen van het ongeval, zoals bijvoorbeeld glas op de weg.

Als u zelf niet in staat bent om dit te doen, vraag het dan aan omstanders. De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een mobieltje bij zich waarmee foto’s gemaakt kunnen worden. Het is ook belangrijk dat u namen en adressen noteert van getuigen van de aanrijding. Uiteraard moet u ook een Europees Schadeformulier invullen. Als geen van de betrokken partijen zo’n formulier bij zich heeft, dan is het goed om te weten dat het formulier tegenwoordig ook online via een mobiele telefoon kan worden ingevuld en verzonden.

Hoewel de aansprakelijkheid dus duidelijk is als u in uw auto van achteren aangereden wordt, is het toch verstandig zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen van wat er is gebeurd. Als er sprake is van letsel bij één van de betrokkenen dan moet de politie worden gebeld, zodat een proces-verbaal kan worden opgemaakt. Bij ernstig letsel belt u natuurlijk 112 om een ambulance te laten komen.

Wat te doen als uw auto van achteren aangereden is?

Hoewel u op het eerste gezicht misschien niet veel mankeert, moet u zich toch altijd door een arts laten onderzoeken. Sommige letsels zijn niet direct of helemaal niet zichtbaar terwijl u er toch veel ongemak en kosten door kunt hebben. Een whiplash bijvoorbeeld kan men aan de buitenkant niet zien. Juist bij een aanrijding van achteren kan een whiplash ontstaan. Laat een arts dus goed naar u kijken en laat foto’s maken van uw nek zodat u over bewijzen van uw letsel beschikt. De eerste dagen of zelfs weken na de aanrijding van achteren hoeft een whiplash niet meteen klachten te geven. Stel dat u na enige tijd toch klachten krijgt, dan zal de tegenpartij mogelijk ontkennen dat dit een gevolg kan zijn van de aanrijding van achter. Zo proberen zij onder het betalen van schadevergoeding uit te komen. Terwijl uw schade snel flink kan oplopen, zeker als u tijdelijk minder of helemaal niet meer kunt werken.

Hoeveel schadevergoeding kan ik krijgen ?

De hoogte van de letselschade bedragen die worden uitgekeerd, is afhankelijk van de gevolgen van de aanrijding. Als u met de schrik bent vrijgekomen en alleen een paar blauwe plekken heeft opgelopen dan is geen hoge schadevergoeding te verwachten. In dergelijke gevallen heeft u natuurlijk wel recht op vergoeding van alle materiële schade aan uw auto en andere persoonlijke eigendommen. Laat u ook adviseren als uw letsel in beginsel lijkt mee te vallen, u heeft doorgaans meer rechten dan u denkt en u maakt vaak ook meer kosten die in aanmerking komen voor schadevergoeding. Misschien kon u toch een paar dagen niet werken, had u extra oppas nodig of maakte u kosten voor een taxi omdat uw auto gerepareerd moest worden. Deze kosten moeten allemaal worden vergoed door de schuldige tegenpartij. Om schadevergoeding te vorderen dient de wederpartij aansprakelijk gesteld te worden middels een aansprakelijkstelling.

Heel anders is het als u zwaarder letsel oploopt, met ook grotere gevolgen voor uw persoonlijk leven. Een gebroken arm of been, inwendige kneuzingen, een whiplash of ernstige snijwonden leiden allemaal tot kosten. De hoogte van de schadevergoeding waarop u recht heeft nadat uw auto van achteren is aangereden hangt dus volledig af van de gevolgen van de aanrijding.