Aansprakelijkheid bij ongeval met dier

In het kort

  • De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Zelfs als het dier buiten de wil van zijn eigenaar handelde
  • Een vereiste bij de schuldvraag is dat het wel noodzakelijk is een eigenaar aan te kunnen wijzen
  • In principe kunt u alle schade verhalen op de bezitter van het dier die het gevolg is van het ongeval. Hieronder valt ook letselschade
  • Onze rechtsbijstand kost u in de meeste gevallen helemaal niets
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

De hond van een voorbijganger blijkt niet zo braaf en bijt u in uw been, de kat van de buurvrouw steekt onverwacht over waardoor u ten val komt, of u wordt op de manege door een paard onder de voet gelopen. De eigenaar van het dier kan niets worden verweten, maar u heeft wel (ernstige) letselschade opgelopen. Kunt u uw schade verhalen?

Aansprakelijkheid voor dieren

Ook al heeft de eigenaar van het dier geen schuld, tóch kunt u uw schade op deze eigenaar verhalen. Dat is geregeld in artikel 6:179 BW. De bezitter van een dier is namelijk aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Zelfs als het dier buiten de wil van zijn eigenaar handelde.

Vereist is dus wel dat er een eigenaar aan te wijzen valt. Bij overstekend wild is dit vaak lastig omdat deze dieren geen eigenaar hebben.

Wie is bezitter?

De bezitter is de eigenaar van het dier. Hieronder valt echter ook degene die het dier onderhoudt. De bezitter zal ook aansprakelijk zijn indien u toestemming had het dier te berijden. Als u bijvoorbeeld een paard van de manage berijdt en een ongeval krijgt, zal de manege als eigenaar in principe aansprakelijk zijn. Wel kan het zijn dat het ongeval voor een deel uw eigen schuld was. De manege zal dan ook maar een gedeelte van de schade moeten vergoeden.

Onrechtmatige daad bezitter

Het kan gebeuren dat een dier bijvoorbeeld werd opgehitst door zijn baas, waardoor het letsel aan u toebracht. In dat geval is er geen zelfstandige gedraging van het dier. Het is de schuld van de baas dat u letsel opliep. In dit geval is de gedraging van de eigenaar zélf onrechtmatig. U kunt uw schade op hem verhalen op grond van onrechtmatige daad.

Letselschade door dier

Welk soort schade kunt u nu verhalen op de bezitter van het dier? In principe alle schade die het gevolg is van het ongeval. Hieronder valt ook letselschade. Bij ernstig letsel kan het bedrag hoog oplopen. Denk onder andere aan medische kosten, inkomensverlies, kosten voor rechtsbijstand en kosten voor huishoudelijke hulp. Indien sprake is van bijvoorbeeld littekens kunt u ook smartengeld claimen. In beginsel geldt: hoe zichtbaarder het litteken, hoe hoger de uitkering aan smartengeld.

Rechtsbijstand na ongeval met dier

Wij helpen u graag bij het claimen van uw letselschade. Ons specialistische team neemt al uw juridische zorgen uit handen, zodat u zich kunt blijven focussen op uw herstel. Bovendien kost onze rechtsbijstand u in de meeste gevallen helemaal niets. De aansprakelijke bezitter dient namelijk ook de rechtsbijstandskosten te vergoeden. Onze nota dienen wij dan ook rechtstreeks bij de tegenpartij in.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74