Ongeluk op de bouw, wie is aansprakelijk?

In het kort

  • Elk jaar gebeuren er veel bedrijfsongevallen in Nederland. De bouw is een van de sectoren waar de meeste ongevallen gebeuren. Indien u slachtoffer bent van een bedrijfsongeval met letselschade kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen.
  • Uw werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat hij dient te zorgen voor noodzakelijke veiligheidsmaatregelen, duidelijke instructies en voldoende controles. Alleen als een werkgever kan aantonen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht en het ongeval is ontstaan door opzet of roekeloos gedrag is hij niet aansprakelijk. Dit komt echter weinig voor.
  • Veel werknemers denken dat het aansprakelijk stellen van een werkgever voor een slechte werkrelatie kan zorgen. Uw werkgever is echter vaak verzekerd tegen bedrijfsongevallen, en de verzekering zal de schade dan ook vergoeden. Zo kan de werkrelatie intact blijven terwijl u krijgt waar u recht op heeft.
  • Wilt u juridische bijstand na een ongeval op de bouw? Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een ongeluk op de bouw komt helaas nog steeds maar al te vaak voor in ons land. Ondanks de vele maatregelen die zijn genomen om ongevallen op de bouwplaats terug te dringen, raken veel werknemers nog geregeld betrokken bij een ongeluk op de bouw. Slachtoffers van bedrijfsongevallen vragen zich vaak af wie aansprakelijk is en of zij schadevergoeding kunnen eisen. De juristen van B&O Letselschade adviseren u vrijblijvend over deze aansprakelijkheid en helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade.

Voorbeelden ongelukken op bouwplaats

Als timmerman werkt u wellicht op grote hoogte en moet u zware materialen tillen. Als lasser van buisleidingen moet u zich soms in allerlei bochten wringen om de juiste lasverbindingen tot stand te brengen. Als stukadoor of schilder werkt u misschien dagenlang met bepaalde (ongezonde) stoffen. Allemaal werkomstandigheden die nog geregeld leiden tot ongelukken. En dan hebben we het nog niet eens over half afgemaakte constructies, de talrijke losse onderdelen op de bouwplaats en de vele bouwmedewerkers op één plek. Een ongeluk op de bouw zit in een klein hoekje. En wie is dan aansprakelijk?

Bent u slachtoffer van een ongeluk op de bouw en heeft u letselschade opgelopen? Dan heeft u doorgaans recht op schadevergoeding.

>Meer over aansprakelijkheid bedrijfsongeval, onder andere bij ongeval op de bouw

Wat te doen bij ongeluk op de bouw?

Bent u als timmerman, opperman, metselaar of medewerker op de bouwplaats slachtoffer geworden van een ongeluk? En vraagt u zich af wie aansprakelijk is en wat u moet doen? Wij vertellen het u graag.

Bij een ongeluk op de bouw vragen vele werknemers zich tevens af wie aansprakelijk is. Zeker wanneer zij zichzelf verantwoordelijk houden voor het ongeval. Toch is in negen van tien gevallen de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade als gevolg van het bedrijfsongeval.

Is de werkgever altijd aansprakelijk?

Bent u als timmerman, stukadoor, metselaar of loodgieter slachtoffer van een ongeluk op de bouw? Dan is uw werkgever in beginsel altijd aansprakelijk. Uw werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Hij dient er voor te zorgen dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen voor de uitvoering van uw werkzaamheden. Daarnaast dient u voldoende geïnformeerd te zijn over deze maatregelen en moet er voldoende controle zijn geweest op de naleving hiervan. Alleen als de werkgever aan kan tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan en het ongeluk op de bouw is ontstaan door opzet of roekeloosheid van uw kant, kan hij onder zijn aansprakelijkheid uitkomen. De bewijslast van het bouwongeluk ligt dus altijd bij de werkgever.

>Meer over werkgever aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval

Schadevergoeding eisen zonder boze gezichten

Veel slachtoffers van een ongeluk op de bouw stellen hun werkgever liever niet aansprakelijk. Dit uit angst voor baanverlies of een verslechtering van de arbeidsrelatie. Wij kunnen u echter vertellen dat de meeste werkgevers goed verzekerd zijn voor bedrijfsongevallen op de bouwplaats. U kunt zodoende gerust uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw opgelopen letselschade. Niet uw werkgever, maar diens verzekeringsmaatschappij moet de letselschade vergoeden. En schakelt u de deskundige hulp van onze letselschadespecialist in, dan hoeft u helemaal niet bang te zijn voor boze gezichten en relatieschade. Zonder schade toe te brengen aan de goede verstandhouding tussen u en uw werkgever proberen wij er voor te zorgen wij dat u krijgt waar u recht op heeft. Wij zullen uw werkgever vertellen dat hij zijn verzekeraar kan aanspreken en dat u in uw recht staat om letselschadevergoeding, veroorzaakt door het ongeluk op de bouw, van deze partij te eisen.

Welke letselschade kunt u opeisen na een ongeluk op de bouw?

Bij een ongeluk op de bouw is dus de werkgever aansprakelijk. Alle letselschade die u als stukadoor, uitvoerder, schilder of timmerman heeft opgelopen, kunt u verhalen. Een letselschadevergoeding kan bestaan uit:

  • Extra medische kosten
  • Kosten aan persoonlijke eigendommen
  • Extra kosten voor bijvoorbeeld hulp en hulpmiddelen
  • Verlies van inkomen
  • Verlies van levensvreugde (smartengeld)
  • Juridische kosten (onze kosten)

Gratis hulp na ongeluk op de bouw

Bent u slachtoffer van een ongeluk op de bouw? Wilt u weten wie aansprakelijk is? Durft u uw baas niet aansprakelijk te stellen of wilt u weten welke letselschade u kunt verhalen op uw werkgever? De letselschadejuristen van B&O Letselschade adviseren u zonder verdere verplichtingen. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. Dit kost u bovendien niets, want onze kosten worden eveneens op de aansprakelijke tegenpartij verhaald. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74