Aangereden door een politieauto, hulp bij schadeafwikkeling

Aangereden door politie-autoWanneer u bent aangereden en letselschade heeft opgelopen, komt er een hoop op u af. Bent u aangereden door een politieauto? Dan is het zeker verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een gespecialiseerde letselschadespecialist kent uw rechten en kan u bijstaan in het opmaken van de schade en het claimen van een schadevergoeding. Nadat u bent aangereden door een politieauto is het fijn dat u zich kunt richten op herstel en de juridische kant van de zaak kan overlaten aan een specialist. Wanneer de bestuurder van de politiewagen aansprakelijk is voor het ongeval, kan een letselschadebureau u kosteloos bijstaan.

Na een aanrijding is de schadeafwikkeling een lastig verhaal waarbij de hulp van een juridisch specialist gewenst is. Na een aanrijding met een politieauto geldt dat zo mogelijk nog meer. De schadeafwikkeling na een aanrijding meteen politiewagen ligt juridisch ingewikkelder dan een aanrijding met en ‘gewone’ bestuurder. Daarom is het raadzaam om een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat in te schakelen.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met een politieauto

Na een aanrijding met een politieauto heeft u te maken met de werkgever van de bestuurder, de politie. De bestuurder rijdt namelijk in een auto van de zaak. Wanneer een bestuurder een aanrijding krijgt in de auto van de zaak is er sprake van een bedrijfsongeval en is de werkgever aansprakelijk. U kunt de werkgever van de politieagent aansprakelijk stellen, wanneer de werkgever de aansprakelijkheid erkent, kan er worden gestart met de schadeafwikkeling.

Voorrangsvoertuigen en aansprakelijkheid

Een politiewagen is, net als een ambulance of brandweerwagen, een voorrangsvoertuig. Ondanks dat veel mensen denken dat na een aanrijding met een voorrangsvoertuig zij zelf automatisch schuldig zijn, is dat niet per definitie waar. Ook de bestuurder van een voorrangsvoertuig als een politieauto kan de aanrijding hebben veroorzaakt en aansprakelijk zijn. Aangezien de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een politieauto lastiger te bepalen is dan een aanrijding met een personenauto of bedrijfswagen is het goed om een letselschadespecialist in te schakelen. Deze kan u informeren over uw rechten, u bijstaan in de aansprakelijkstelling en de schade voor u claimen.

Voorrangsvoertuigen als politieauto’s mogen volgens de wet afwijken van de verkeersregels wanneer dat noodzakelijk is voor de uitoefening van hun werk. De politieauto zal in dat geval gebruik moeten maken van optische en geluidssignalen om andere weggebruikers te waarschuwen. Deze signalen zijn:

 • Blauw zwaailicht
 • Flits- of knipperlicht
 • Sirene

Om ervoor te zorgen dat voorrangsvoertuigen de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen, zijn ze aan strenge regels gebonden. Zij mogen bijvoorbeeld met maximaal 20 kilometer per uur door rood licht rijden.

Uitzondering regels signalen

Er zijn situaties waarin een voorrangsvoertuig mag afwijken van bovenstaande regels. Wanneer een politieauto bijvoorbeeld op een inbraak afgaat en het risico speelt dat de verdachten vluchten, zijn zij niet verplicht de geluidssignalen te voeren. Wanneer agenten inschatten dat het voeren van de verplichte signalen niet bijdraagt aan de veiligheid of de bestaande situatie verergeren, dan mogen zij afwijken van de regels.

Bewijzen aansprakelijkheid

Wanneer u bent aangereden door een politieauto is het van belang dat er onderzoek wordt uitgevoerd naar de toedracht van het ongeval en of de vrijstelling van de verkeersregels juist is toegepast. U zal eerst de aansprakelijkheid moeten bewijzen voordat u schade kunt claimen. Een gespecialiseerde letselschadespecialist kan u bijstaan om de aansprakelijkheid te bewijzen en vervolgens uw schade te claimen. Met de hulp van een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat bent u er zeker van dat u krijgt waar u recht op heeft.

Schade claimen na een aanrijding met een politieauto

Bij het claimen van letselschade na een ongeval komt nogal wat kijken. Er zijn verschillende schadeposten die u in de claim kunt laten opnemen. Wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u alle schade laten vergoeden. Nadat u bent aangereden door een politieauto kan een letselschadespecialist u helpen met het berekenen van de letselschade. Enkele veelvoorkomende schadeposten zijn:

 • Medische behandeling of revalidatiekosten, kosten die niet of deels door uw ziektekostenverzekeraar worden vergoed
 • Extra reiskosten in verband met noodzakelijke bezoeken aan medisch specialisten als een fysiotherapeut
 • Inkomstenderving, schade door minder inkomsten ontstaan omdat u (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent
 • Pensioenschade, schade door pensioenbreuk of doordat u wegens arbeidsongeschiktheid geen pensioen meer kunt opbouwen
 • Kosten voor huishoudelijke hulp, wanneer u na het ongeval niet alles zelf kunt, zal u hulp voor de huishouding moeten inschakelen
 • Kosten voor tuinonderhoud, kosten voor bijvoorbeeld een tuinman wanneer u zelf de tuin niet kunt bijhouden door letsel na het ongeval
 • Zelfwerkzaamheid, extra kosten die u maakt omdat u klussen in en rondom uw woning niet zelf kunt uitvoeren
 • Smartengeld, voor geleden en nog te lijden pijn, smart en gederfde levensvreugde kunt u een schadevergoeding claimen
 • Juridische bijstand, de kosten voor een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat vallen onder uw letselschade en dienen volledig vergoed te worden door de aansprakelijke partij

Het verschilt per letselschadezaak wat de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding wordt. Dit hangt van verschillende factoren af, waaronder de ernst van uw letsel, uw leeftijd, beroep en de impact van het ongeval op uw leven.

Aanrijding met een politieauto? Schade verhalen!

Schade verhalen nadat u bent aangereden door een politieauto heeft in meer gevallen succes dan u misschien zou denken. Laat u bijstaan door een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat om u te informeren over uw rechten, de waarschijnlijkheid dat de politieagent werkelijk schuldig is aan het ongeval en wat u kunt verwachten van uw letselschadezaak. De meeste letselschadespecialisten komen vrijblijvend langs voor een kennismakingsgesprek waarin u al uw vragen kunt stellen en samen kunt bepalen of het zinnig is de werkgever van de bestuurder van de politieauto aansprakelijk te stellen. Een politieauto heeft een bijzondere status op de weg, maar staat niet boven de wet. Het loont zeker de moeite om te beoordelen of u recht heeft op een vergoeding voor uw letselschade.

Hulp bij schadeafwikkeling na aanrijding door een politieauto

Na een aanrijding met een politieauto is het zaak dat u hulp inschakelt van een arts, alle zaken rondom het ongeval en uw letsel documenteert, en dat u spoedig een letselschadespecialist inschakelt. In de regel geldt dat hoe langer u wacht met het inschakelen van juridische hulp, hoe lastiger het wordt om de ander aansprakelijk te stellen en een passende schadevergoeding te claimen. Alle documentatie rondom het ongeval en uw letsel maken uw letselschadezaak sterker. Laat u direct nadat u bent aangereden door een politieauto bijstaan door een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat om er zo voor te zorgen dat u de meeste kans maakt op een passende letselschadevergoeding wanneer de ander aansprakelijk is voor het ongeval.