Hoeveel smartengeld bij littekens

De verwondingen die u bij een ongeval hebt opgelopen, kunnen littekens achterlaten. Zeker als littekens zichtbaar zijn en niet kunnen worden bedekt door kleding, kan dit psychische gevolgen hebben. U voelt zich niet meer zeker van uzelf, en ervaart schaamte en verdriet.

De plaats waar de littekens zich bevinden is meestal mede bepalend voor eventuele psychische klachten. Zichtbare littekens in het gezicht of op de handen geven vaak meer psychische klachten dan littekens op bijvoorbeeld de benen. Littekens zijn vaak het gevolg van een ongeval. Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval waarbij u de verwondingen opliep, dan heeft u recht op een letselschadevergoeding en smartengeld. Hoeveel smartengeld bij littekens wordt uitgekeerd, hangt af van de plaats van het litteken en de gevolgen die u daarvan ondervindt. Elk geval is anders.

Heeft u zelf littekens door een ongeval en bent u benieuwd of u recht heeft op smartengeld? Vraagt u dan onze letselschade experts om advies.

Ontsierende littekens

Littekens kunnen onder meer het gevolg zijn van een ongeluk, een vechtpartij, brandwonden, een hondenbeet of een operatie. U loopt bij een aanrijding een wond op die niet goed geneest of moet worden geopereerd. Hoe ernstiger de wond of bijkomende infectie, hoe meer ontsierend het litteken zal zijn. Een groot litteken in uw gezicht kan worden ervaren als een enorme last. Men schaamt zich voor zijn of haar uiterlijk. Een litteken in het gezicht kan niet worden bedekt en ook littekens op de handen, de buik en de rug worden ervaren als ontsierend. U durft niet meer in zwembroek of badpak op het strand te vertoeven, of alleen met een gevoel van schaamte. Deze psychische last die moet worden meegedragen, dient te worden gecompenseerd door degene die uw ongeluk heeft veroorzaakt. Deze compensatie wordt uitgekeerd in de vorm van een smartengeldvergoeding. Onderstaand treft u enkele voorbeelden van hoeveel smartengeld bij littekens wordt uitgekeerd.

Hoogte smartengeld bij littekens

Omdat ieder geval weer anders is, is niet direct te zeggen op hoeveel smartengeld bij littekens u kunt rekenen. Indien het om een slachtoffer gaat waarvoor het uiterlijk belangrijk is, zoals een fotomodel, dan kunnen littekens een groter effect hebben op het leven dan wanneer het om een bejaarde vrouw gaat. Om deze reden moet ieder geval apart worden bekeken en beoordeeld. In het verleden toegekende smartengeldbedragen spelen wel een rol bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding. In de Smartengeldgids staan tal van voorbeelden van toegekende bedragen aan smartengeld. Indien u een letselschade jurist inschakelt, kan deze voor u uitzoeken hoeveel smartengeld bij littekens u kunt claimen. Dit gebeurt door uw zaak te vergelijken met gelijksoortige zaken in de Smartengeldgids.

Voorbeelden smartengeld bij littekens

De vergoeding smartengeld bij littekens is in Nederland over het algemeen niet hoog. Toch is een compensatie voor verdriet en pijn en psychische schade zoals schaamte belangrijk. U krijgt dan toch enige genoegdoening voor al uw verdriet. Daarnaast kunnen littekens ook voor pijn zorgen doordat deze een trekkend gevoel geven of langs kleding schuren. Soms zijn meerdere operaties nodig om de littekens te behandelen of mogelijk te verminderen.

Hoeveel smartengeld bij littekens wordt uitgekeerd varieert van enkele honderden euro’s tot maximaal bijna € 20.000. In het laatste geval gaat het meestal om jonge mensen die littekens in het gezicht hebben.

Voorbeeld smartengeld bij littekens: € 894

Het betreft hier aan man die uitglijdt in de sauna en daardoor op zijn rug valt. Als gevolg van deze val heeft de man een wond die na genezing een flink litteken achterlaat. Omdat een litteken op de rug normaliter wordt bedekt door kleding volgt een geringe vergoeding aan smartengeld.

Voorbeeld smartengeld: € 2.873

Een vrouw laat bij een bedrijf haar tatoeages verwijderen, welke zij ontsierend vindt. Helaas gaan de wonden die zijn ontstaan door het verwijderen van de tatoeages ontsteken waarna grote littekens achterblijven. De littekens bevinden zich op een arm en een been. Armen en benen zijn doorgaans goed te bedekken én de vrouw vond de tatoeages zelf ook al ontsierend. De littekens bezorgen de vrouw geen hinder of pijn.

Voorbeeld smartengeld bij littekens: € 6678

Deze smartengeldvergoeding heeft betrekking op een man die een pan met hete olie over zich heen krijgt tijdens zijn slaap. Het betreft een poging tot verminking door de partner van de man. De hete olie veroorzaakt ernstige brandwonden op het gezicht en de romp van het slachtoffer. De man moet meerdere operaties ondergaan, een wenkbrauw is verdwenen en een oog kan niet meer goed worden gesloten. De verminking leidt tot ernstige psychische klachten bij de man.